COLLEGA's VERTELLEN

Collega Frank maakte de overstap naar een gemeente. Benieuwd hoe dat hem bevalt?

Geplaatst op: 8-8-2023

Frank van der Lubbe is de griffier van de gemeente Bunnik. Een heel bijzondere baan, want geen dag is hetzelfde als griffier. In dit interview legt hij uit wat zijn baan zo bijzonder maakt.

Frank vertelt: ‘’Iedere gemeente in Nederland heeft een griffie. De griffie is eigenlijk altijd een beetje de vreemde eend in de bijt. We worden namelijk aangestuurd door de gemeenteraad. Als griffier ben ik de steun en toeverlaat van de raad. Ik adviseer ze bijvoorbeeld over moties en amendementen en het bereiken van politieke doelen. Als griffier geef ik ook leiding aan het griffieteam. Samen helpen we de raad bij het uitvoeren van hun werk. Daarnaast overleg ik wekelijks met de burgemeester en de gemeentesecretaris. We overleggen dan over het bestuur van de gemeente. We bespreken wat de komende tijd op de agenda staat, de politiek gevoelige onderwerpen en hoe deze onderwerpen naar de raad gebracht moeten worden. Ik vertegenwoordig dan de gemeenteraad en ik zorg ervoor dat zij hun controlerende taak goed kunnen uitvoeren en beslissingen kunnen nemen.’’

 

Mooie samenwerking

‘’Ik ben afgelopen april begonnen, toen was het net meivakantie. De eerste twee weken waren daarom ook erg rustig. Pas in mei begon het ‘’echt’’. Ik heb het tot nu toe heel erg naar mijn zin. Het werk is heel divers. Ik weet ’s ochtends niet hoe mijn dag precies gaat lopen. Je bent met juridische dingen bezig, maar ook met de politiek. Je denkt echt mee hoe een politieke partij zijn punten kan maken. Je staat een beetje tussen de gemeenteraad en de ambtenaren in en dat is een hele leuke rol. De samenwerking met de ambtenaren is goed, maar moet nog wel groeien. De gemeenteraad en de griffie staan voor ambtenaren soms wat meer op afstand en het is voor de ambtenaren ook best zoeken hoe je daar mee omgaat. Wat hebben zij aan de griffie? Aan ons team de taak om dit wat dichter bij elkaar te brengen. We zijn daar nu hard mee bezig door altijd bereikbaar te zijn en veel op kantoor te werken.

Ik ben naast mijn werk als griffier raadslid in de gemeente Barneveld. Raadslid zijn is echt wat anders dan mijn werk hier. Als raadslid heb je zelf een politieke kleur en als griffier ben je natuurlijk neutraal. Ik ben al dertien jaar raadslid en dat helpt mij wel heel erg in mijn werk. Ik weet daardoor goed wat wel en niet handig is om politiek gezien te doen. Ik denk dat ik door mijn ervaring als raadslid ook goed weet wat partijen willen en op welke manier ze dit kunnen bereiken.’’

 

Iedereen werkt hard

‘’De gemeente Bunnik is een kleine gemeente, maar er wordt veel bereikt. Dit is mijn eerste baan als ambtenaar, dus ik had wat vooroordelen. Die zijn echt ontkracht, iedereen werkt zo ontzettend hard hier en is erg betrokken! Dit komt, denk ik, mede doordat iedereen als doel heeft Bunnik een stukje beter te maken.’’

 

Tips voor sollicitanten

‘’Ik weet niet hoe alle gesprekken hier verlopen, maar in mijn geval was het een informeel gesprek. Ik had al twaalf jaar niet gesolliciteerd en wist niet zo goed wat ik kon verwachten, maar het voelde gelijk heel goed. Wees dus vooral jezelf en het helpt natuurlijk als je enthousiast bent over de functie waar je op solliciteert. Dan kom je al een heel eind!’’
 


Wil jij ook zo’n afwisselende baan als Frank? Kijk dan snel welke vacatures er bij ons openstaan.

 

Waarom jij bij gemeente bunnik wilt werken:

Persoonlijke en informele cultuur

Persoonlijke en informele cultuur

ALTIJD WAT TE BELEVEN

Kleine en ambitieuze gemeente

Kleine ambitieuze gemeente

Collega's die jou in je kracht zetten

Collega's die jou in je kracht zetten

Ruimte voor jouw talent

Ruimte voor jouw talent