COLLEGA's VERTELLEN

Marcel en Michel werken iedere dag hard om de informatievoorziening verder te brengen!

Geplaatst op: 20-7-2023

Marcel Dymanus (informatiemanager) en Michel van Klaveren (i-regisseur) werkten allebei in de zakelijke dienstverlening en maakten de overstap naar de lokale overheid. Binnen het team informatiebeheer zijn zij continu bezig om de informatievoorziening in onze gemeente naar een hoger niveau te tillen. Geloof ons, dat is een uitdaging van formaat! Gemeenten zijn altijd in beweging; nieuwe wetgeving raast als een sneltrein voorbij en veranderingen op provinciaal en landelijk niveau zijn aan de orde van de dag. Gelukkig hebben zij genoeg vrijheid en zelfstandigheid in hun werk om met deze uitdagingen om te gaan. Benieuwd naar hun verhaal? Ze staan te popelen om het met je te delen! 

 

Kunnen jullie meer vertellen over jullie functie bij gemeente Bunnik?

Marcel houdt zich vooral bezig met de beleidsmatige kant van informatievoorziening. “Ik breng adviezen uit over informatiesystemen en -oplossingen. Er zit ook een stuk persoonlijke advisering naar het bestuur bij. Daarnaast leid ik projecten.” Zijn werkzaamheden zijn zowel lokaal als regionaal: “Met gemeenten uit de regio zoeken we naar dezelfde oplossingen voor applicaties om samen sterker te staan op informatiegebied. Eerder ben ik betrokken geweest bij het opstellen van een regionale, strategische visie op informatievoorziening.” 

Michel is i-regisseur bij gemeente Bunnik. "Ik zorg dat ideeën vanuit de organisatie op het gebied van informatievoorziening worden uitgevoerd en dat we aan nieuwe wetgeving voldoen. Verder ben ik betrokken bij interne projecten en houd ik me bezig met de informatieveiligheid.” Hij heeft ook een regierol bij gemeente Bunnik: “Soms zijn er problemen die met regelmaat terugkomen bij collega’s. Dan schakel ik met de Regionale ICT Dienst (RID), die voor 6 gemeenten en een sociale dienst de ICT-dienstverlening verzorgt. Eigenlijk ben ik de schakel tussen de ICT-dienst die ons ontzorgt én de organisatie.” Hij doet dit trouwens niet alleen, want er is een collega met dezelfde rol, die weer andere projecten oppakt, zoals de bredere implementatie van Microsoft 365 in de organisatie.

 

Hoe ziet jullie team eruit?

“Naast de Informatiemanager en twee I-Regisseurs hebben we drie collega’s op informatiebeheer zitten. Zij werken met het zaaksysteem. Dan hebben we nog een collega die zich bezighoudt met geo-gerelateerde basisregistraties en geo-applicaties.”, vertelt Michel. Marcel voegt daar nog aan toe: “Stiekem is de privacy officer ook bij ons aangeschoven. Het team informatiebeheer bestaat dus uit verschillende expertises.” 

 

Jullie hebben verschillende expertises in het team. Hoe gaat dat met sparren?

“Er zit een redelijke overlap. Michel weet aardig veel over financiën en de informatievoorziening. Ik weet ook wel iets van techniek. We kunnen dus zeker sparren.”, laat Marcel weten. “Als ik over mijn eigen werk vragen heb, is het handig om advies in te kunnen winnen bij een collega.” 

Volgens Michel is er wekelijkse afstemming in het team: “Als Marcel aan één van de bestuurders advies geeft, dan is het goed om dat te weten. We vinden het belangrijk om als gemeente overal dezelfde lijn aan te houden en niet verschillende signalen af te geven.” 

Marcel knikt en vult aan: “Ik vind dat we dat in Bunnik, ten opzichte van andere gemeenten, goed doen. We houden elkaar op de hoogte. Nou willen we niet zeggen dat het bij ons altijd perfect gaat, maar we denken er echt over na en proberen altijd een gezamenlijk standpunt uit te dragen.” 

 

Waarom zijn jullie bij onze gemeente komen werken?

Michel was de zakelijke dienstverlening op een gegeven moment zat: “Ik kon parttime bij gemeente Maarssen en gemeente Bunnik komen werken.” Hij heeft dit twee jaar gedaan. Daarna wilde hij toch liever voor één werkgever werken: “Bij Bunnik kwam die kans. In een gemeente is er altijd ergens beweging. Je krijgt te maken met nieuwe wetgeving, wisselingen in het college, nieuwe medewerkers, provinciale en landelijke veranderingen en gemeentelijke verkiezingen die zorgen voor nieuwe wensen. Geen dag is hetzelfde.” Dat houdt zijn werk leuk, zelfs na 20 jaar. 

Marcel heeft veel werkomgevingen gekend: het bedrijfsleven, dienstverlening en semi-overheid. “De laatste jaren was ik afdelingshoofd bij de afdeling ICT. Op een gegeven moment wilde ik toch graag terug naar de inhoud.” Toen kwam deze kans voorbij. Voor Marcel zaten er veel voordelen verbonden aan de functie: “Het is dichtbij huis, een gemeente is op verschillende fronten actief en de functie bevat een afwisselende combinatie van lokaal en regionaal werk.” 

 

Hoe ervaren jullie de vrijheid in je werk bij gemeente Bunnik?

“De vrijheid is heel groot. Dat heeft deels te maken met de leiderschapsstijl van ons managementteam.”, vertelt Marcel. “Die vrijheid is mooi en je kunt er zelf invulling aan geven, maar het moet wel passen bij je persoonlijkheid. Je moet deadlines kunnen stellen, dat hoort bij je professionaliteit.” 

Michel sluit zich hierbij aan: “Je krijgt veel vrijheid, maar die moet je wel aan kunnen. Het hybride werken geeft veel positiefs. Het scheelt reistijd en je kunt structureel plannen. Je plant bepaalde werkzaamheden in op de dagen dat je thuis bent en andere juist als je op kantoor zit. Bij drukke dagen op kantoor kom je vaak niet aan concentratietaken toe. We hebben regelmatig mensen die binnenwandelen en snel geholpen moeten worden.” 

 

Jullie faciliteren voor een groot deel de thuiswerkmogelijkheden. Hoe ziet dat er momenteel uit? En komen er nieuwe dingen aan waarmee collega’s nog meer vrijheid in hun werk krijgen?

Iedereen krijgt een laptop en telefoon van de zaak. Collega’s kunnen een groot beeldscherm meekrijgen om goed thuis te werken. En dat is volgens Michel niet het enige: “Er zijn nog meer mogelijkheden voor collega’s om hun thuiswerkplek prettig te maken. Kom vooral langs voor advies hierover.” 

 “Hier op kantoor is het ook fijn werken.”, vervolgt Marcel. “Je hebt hybride vergaderzalen. Daar staan consoles waarmee je gemakkelijk Teams-vergaderingen kunt houden. Dit is afgelopen jaar neergezet. Het is ideaal en vanwege de eenvoud van gebruik ook laagdrempelig voor de collega’s.” 

Michel geeft aan dat die eenvoud in gebruik belangrijk is: “We geven collega’s daarmee de vrijheid om effectief mee te doen aan overleggen, zonder eerst allerlei kabels aan te sluiten of instellingen juist te zetten. Vroeger zat je daarmee te rommelen. Nu kun je op een professionele manier alleen thuis of gezamenlijk op kantoor deelnemen aan een overleg.”  

Er wordt dus steeds meer op een moderne manier gewerkt bij gemeente Bunnik. Daar zijn natuurlijk altijd nog stappen in te zetten. Zo laat Marcel weten dat drie pilotafdelingen begonnen zijn met Microsoft 365: “We gebruiken het al, maar de bedoeling is dat we dat op een nieuwe manier gaan samenwerken. De focus ligt op co-creatie. Dus niet alleen maar mailen en verschillende versies van documenten laten rondslingeren. Daarmee proberen we meteen om het informatiebeheer naar een hoger plan te brengen.” 

 

Wat zou je zeggen tegen mensen die nog twijfelen om bij ons te komen werken?

“Bij gemeente Bunnik werk ik in een fijne, vertrouwde omgeving aan een betere informatievoorziening voor de organisatie en de regio.”, geeft Marcel aan. “Daarbij krijg ik alle ruimte om mijn vaardigheden en interesses breed in te zetten. Dat gun ik jou ook in je werk!" 

“Wanneer je komt werken bij gemeente Bunnik, krijg je veel verantwoordelijkheid en vrijheid.”, laat Michel weten met een lach op zijn gezicht. “Je hebt korte lijnen naar het management en de bestuurders en informeel contact met je collega’s. Dat maakt dat het heel erg leuk is om bij Bunnik te werken. Of in mijn geval: na 20 jaar nog steeds te blijven werken.” 
 


Ben jij op zoek naar een functie waar je genoeg verantwoordelijkheid en vrijheid krijgt om je werkzaamheden uit te voeren? Dan ben je bij gemeente Bunnik aan het juiste adres. Scroll door onze vacatures, wie weet zit er wat voor je tussen. Heb je vragen over jouw (mogelijke) baan bij Bunnik? Stel ze vooral via werkenin@bunnik.nl. Hopelijk tot snel!

 

Waarom jij bij gemeente bunnik wilt werken:

Persoonlijke en informele cultuur

Persoonlijke en informele cultuur

ALTIJD WAT TE BELEVEN

Kleine en ambitieuze gemeente

Kleine ambitieuze gemeente

Collega's die jou in je kracht zetten

Collega's die jou in je kracht zetten

Ruimte voor jouw talent

Ruimte voor jouw talent