COLLEGA's VERTELLEN

Samenwerken met de burgemeester? Collega Matthijs vertelt je er meer over!

Geplaatst op: 12-7-2023

Burgemeester Ruud van Bennekom en collega Matthijs Klinkenberg werken veel samen. Maar hoe ziet zo’n samenwerking er nou precies uit en wat bespreken ze eigenlijk met elkaar? Ze vertellen je er graag meer over.

Collega Matthijs is adviseur openbare orde en veiligheid. Hij zit daarom vaak aan tafel bij burgemeester Ruud van Bennekom. Matthijs vertelt: ‘’Eigenlijk gaat een adviseur openbare orde en veiligheid over alles wat je je kan bedenken op dat gebied. Het gaat van auto-inbraken tot overlast, alles komt voorbij.” De burgemeester vult aan: ‘’Ik zat net nog met Matthijs in een overleg met de veiligheidsregio. Elke gemeente is onderdeel van een veiligheidsregio, in ons geval de Veiligheidsregio Utrecht. Hier doen we dan ook veel voor. We proberen als gemeente Bunnik zoveel mogelijk samen te werken.”

 

Jullie werken dus veel samen. Kunnen jullie daar wat meer over vertellen?

‘’Dat klopt’’, zegt Matthijs. ‘’Ik vind het heel prettig dat de lijntjes zo kort zijn. Ik kan gewoon bij de burgemeester binnenlopen en dat maakt het samenwerken fijn en makkelijk.” De burgemeester stemt hiermee in: ‘’Je kan alleen goed samenwerken als je een vertrouwensband hebt met elkaar. We hebben allebei een andere rol, maar die moet goed op elkaar aansluiten. Veiligheid is namelijk een heel belangrijk onderwerp. We hebben hier geen grote veiligheidsproblematiek, maar we hebben natuurlijk wel incidenten. Deze incidenten kunnen er best inhakken. Dan is het belangrijk dat we nauw kunnen samenwerken. Ik kan bij incidenten makkelijk bij Matthijs binnenlopen zonder dat er een afdelingshoofd (leidinggevende) tussen zit.” ‘’Je hebt elkaar dan ook echt nodig’’, gaat Matthijs verder. ‘’De burgemeester kijkt naar de impact op de bevolking, terwijl ik als adviseur naar de oorzaak van een incident kijk. Zo kunnen we elkaar goed aanvullen.”

 

Wat is het verschil met zo’n samenwerking als deze bij een grotere gemeente?

Matthijs: ‘’Bij een grotere gemeente heb je veel meer tussenlagen, waardoor het soms wat langer duurt. Dat heb je hier niet. Daarnaast heb je hier echt een breed takenpakket. Alle taken komen voorbij, zowel binnen de gemeente als in de veiligheidsregio.” ‘’Dit betekent ook voor Matthijs dat ik hem wel eens op de vrijdagmiddag bel en vraag hoe dingen zitten’’, vertelt de burgemeester. ‘’Ik ben er heel trots op dat de lijnen hier zo kort zijn. Zo kunnen wij snel écht van betekenis zijn.’’

 

Wat speelt er nu allemaal in Bunnik op het gebied van veiligheid?

‘’De laatste tijd hebben we veel inbraken in de gemeente’’, vertelt Matthijs. ‘’We besteden hier op het moment veel aandacht aan. Zo sparren we met de afdeling communicatie over hoe we onze inwoners kunnen informeren. Ook gaan we in gesprek met de politie of we terugkerende patronen zien. De afgelopen maanden zien we dat woninginbraken toenemen en natuurlijk zijn er altijd incidenten (van brand tot overlast) die zich blijven voordoen.”

 

Er speelt dus genoeg. Hoe houd je de burgemeester hiervan op de hoogte?

‘’Wekelijks heb ik samen met mijn collega Marc een afspraak staan met de burgemeester’’, legt Matthijs uit. ‘’We koppelen dan terug wat er afgelopen week heeft afgespeeld en met welke projecten we bezig zijn. Het komt wel eens voor dat de burgemeester ons bijpraat over de signalen die hem zijn opgevallen.” Hierop vult de burgemeester nog aan: ‘’Matthijs en Marc zitten bij de overleggen in de regio. Met de informatie die ze daar ophalen, bereiden ze mij voor op de bestuurlijke overleggen.’’

 

Hoort een burgemeester ook wel eens signalen die nog niet bekend zijn bij de adviseur openbare orde en veiligheid?

“Natuurlijk!’’, zegt de burgemeester. ‘’Ik woon in deze gemeente en daardoor zie je nog wel eens wat. Ik bel Matthijs of zijn collega dan gelijk. Zo houden we dus snel en direct contact. Dat is trouwens niet alleen in onze samenwerking zo, maar in de hele organisatie. Ik zie dat er tussen medewerkers goed contact is. Het is zo vanzelfsprekend om samen te werken en snel te kunnen schakelen. Dat bureaucratiseren past niet bij ons én ook niet bij onze inwoners.”


Wil jij net als Matthijs werken in een organisatie met korte lijnen? Neem dan snel een kijkje welke vacatures wij open hebben staan.  www.baanbijbunnik.nl/vacatures

 

Waarom jij bij gemeente bunnik wilt werken:

Persoonlijke en informele cultuur

Persoonlijke en informele cultuur

ALTIJD WAT TE BELEVEN

Kleine en ambitieuze gemeente

Kleine ambitieuze gemeente

Collega's die jou in je kracht zetten

Collega's die jou in je kracht zetten

Ruimte voor jouw talent

Ruimte voor jouw talent